Предложи идея за промяна в законодателството или важен обществен въпрос!

Протестиращите да намерят бързо формула за представяне на различните недоволни от властта! Без нов играч на политическия терен - няма смисъл

Протестиращите да учредят бързо партия или движение за представяне на парламентарни избори!

12 votes
Vote
Sign in
(thinking…)
Password icon
Signed in as (Sign out)
You have left! (?) (thinking…)
Ангел Николов Ангелов shared this idea  ·   ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

2 comments

Sign in
(thinking…)
Password icon
Signed in as (Sign out)
Submitting...
 • Янева commented  ·   ·  Flag as inappropriate

  Ако отидем на избори със същите политически лица, разликата в парламента ще е само в съотношението на силите.
  Нужни са нови лица, независими от олигархичните структури.
  Улицата трябва да реагира на това, което се случва в политиката, но активната позиция изисква не само протест, а и активна работа за промяна.
  В света са известни три системи на управление, които в отделните държави имат различни нюанси, но все пак принципите са общи:
  1. Тоталитарно управление.
  2. Президентска република.
  3. Парламентарна република.
  Като говорим за смяна на системата, в коя от трите искаме да живеем?
  За смяна или промяна на характеристиките на всяка от системите има механизми, които трябва да се познават и използват.
  В условията на парламентарна република, като нашата, основният механизъм за промяна е формирането на структура, която да се яви на избори, да спечели и чрез действията си в парламента да промени действителността в България.
  Ако това не се случи ще се окажем в ситуацията "Огледал се Илия, пак в тия".
  Всички политически сили на прехода са тясно свързани с определени икономически групировки и защитават съответните икономически интереси. Те не са в състояние да управляват държавнически, дори да подкрепят експерно правителство. Създаването на нови партии от тях не е нищо друго освен опит за по-добро осребряване в политиката в личен план, защото старата партия, в която са членували политиците, по една или друга причина, не им го позволява или поне не в размера, в който самите те желаят.
  Смятам, че спасението на България е възможно само от нова, независима от икономически интереси политическа сила, която да подкрепи експерно правителство, без да му отнема независимостта.
  Протестите са добра възможност за създаване на такава структура /много хора, желаещи промяна на едно място, т.е лесна организация на създаването/.
  За целта предлагам:
  1. Да се съберат необходимите подписи за регистрация, съответно да се събере членска маса.
  2. Да се прекрати искането за предсрочни избори, за да се създаде възможност и време за изграждане на регионални структури.
  3. Междувременно протестиращите да следят действията на политиците, да реагират с конкретни искания и да осъществяват натиск за приемане на промени, които да решат най-наболелите проблеми на обществото като изборния кодекс, антимонополното законодателство, енергетиката, социалната система, бизнес среда.

 • Валентин Ласков commented  ·   ·  Flag as inappropriate

  Мисля, че това е най-бързото и работещо решение. Промяната или приемането на закони е бавно решение, още повече, че трябва да бъде направено от управляващите, на които вече нямаме доверие.
  Едно бързо и работещо решение, според мен, е да си създадем партия, да вкараме в нея хора, на които бихме гласували доверие, да предизвикаме предсрочни избори и да гласуваме за тази партия.
  За да ускорим процедурата, може да ползваме регистрирана вече партия, която да не е натоварена с тъмно или неясно минало.
  Членовете ще ги предложим ние и ще следим за всяка тяхна стъпка. Ние вече познаваме личности от политиката, за които можем да очакваме да свършат нещо в полза на държавата и хората. Всеки от нас, макар и отвратен от политиците, може да изброи няколко души. Ето го моя списък: Татяна Дончева, Емил Кошлуков, Георги Кадиев, Томислав Дончев, Делян Добрев ... Някои от тях може да харесвате и вие, други може да спра да харесвам, понеже не знам нещо за тях, което вие знаете. Да направим един списък и да кажем на тези хора: "Влезте в една партия - ще гласуваме за вас. Очакваме от вас следните неща: ...".

  След като написах това в един форум, go-fire написа (съкратено): Татяна Дончева - поправката Ванко-1, Кошлуков - спомнете си Севлиевски и правителството на царя.

Feedback and Knowledge Base