Предложи идея за промяна в законодателството или важен обществен въпрос!

Протестиращите да намерят бързо формула за представяне на различните недоволни от властта! Без нов играч на политическия терен - няма смисъл

Протестиращите да учредят бързо партия или движение за представяне на парламентарни избори!

12 votes
Vote
Sign in
(thinking…)
Sign in with: facebook google
Signed in as (Sign out)
You have left! (?) (thinking…)
Ангел Николов Ангелов shared this idea  ·   ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

2 comments

Sign in
(thinking…)
Sign in with: facebook google
Signed in as (Sign out)
Submitting...
 • Янева commented  ·   ·  Flag as inappropriate

  Ако отидем на избори със същите политически лица, разликата в парламента ще е само в съотношението на силите.
  Нужни са нови лица, независими от олигархичните структури.
  Улицата трябва да реагира на това, което се случва в политиката, но активната позиция изисква не само протест, а и активна работа за промяна.
  В света са известни три системи на управление, които в отделните държави имат различни нюанси, но все пак принципите са общи:
  1. Тоталитарно управление.
  2. Президентска република.
  3. Парламентарна република.
  Като говорим за смяна на системата, в коя от трите искаме да живеем?
  За смяна или промяна на характеристиките на всяка от системите има механизми, които трябва да се познават и използват.
  В условията на парламентарна република, като нашата, основният механизъм за промяна е формирането на структура, която да се яви на избори, да спечели и чрез действията си в парламента да промени действителността в България.
  Ако това не се случи ще се окажем в ситуацията "Огледал се Илия, пак в тия".
  Всички политически сили на прехода са тясно свързани с определени икономически групировки и защитават съответните икономически интереси. Те не са в състояние да управляват държавнически, дори да подкрепят експерно правителство. Създаването на нови партии от тях не е нищо друго освен опит за по-добро осребряване в политиката в личен план, защото старата партия, в която са членували политиците, по една или друга причина, не им го позволява или поне не в размера, в който самите те желаят.
  Смятам, че спасението на България е възможно само от нова, независима от икономически интереси политическа сила, която да подкрепи експерно правителство, без да му отнема независимостта.
  Протестите са добра възможност за създаване на такава структура /много хора, желаещи промяна на едно място, т.е лесна организация на създаването/.
  За целта предлагам:
  1. Да се съберат необходимите подписи за регистрация, съответно да се събере членска маса.
  2. Да се прекрати искането за предсрочни избори, за да се създаде възможност и време за изграждане на регионални структури.
  3. Междувременно протестиращите да следят действията на политиците, да реагират с конкретни искания и да осъществяват натиск за приемане на промени, които да решат най-наболелите проблеми на обществото като изборния кодекс, антимонополното законодателство, енергетиката, социалната система, бизнес среда.

 • Валентин Ласков commented  ·   ·  Flag as inappropriate

  Мисля, че това е най-бързото и работещо решение. Промяната или приемането на закони е бавно решение, още повече, че трябва да бъде направено от управляващите, на които вече нямаме доверие.
  Едно бързо и работещо решение, според мен, е да си създадем партия, да вкараме в нея хора, на които бихме гласували доверие, да предизвикаме предсрочни избори и да гласуваме за тази партия.
  За да ускорим процедурата, може да ползваме регистрирана вече партия, която да не е натоварена с тъмно или неясно минало.
  Членовете ще ги предложим ние и ще следим за всяка тяхна стъпка. Ние вече познаваме личности от политиката, за които можем да очакваме да свършат нещо в полза на държавата и хората. Всеки от нас, макар и отвратен от политиците, може да изброи няколко души. Ето го моя списък: Татяна Дончева, Емил Кошлуков, Георги Кадиев, Томислав Дончев, Делян Добрев ... Някои от тях може да харесвате и вие, други може да спра да харесвам, понеже не знам нещо за тях, което вие знаете. Да направим един списък и да кажем на тези хора: "Влезте в една партия - ще гласуваме за вас. Очакваме от вас следните неща: ...".

  След като написах това в един форум, go-fire написа (съкратено): Татяна Дончева - поправката Ванко-1, Кошлуков - спомнете си Севлиевски и правителството на царя.

Feedback and Knowledge Base